RECEPTY 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------                

                                                     2011

 ---------------------------------------------------------------------------------------------

leden - únor 1. Petra

Zeleninová polévka se sedmikráskou 

V hrnci si uvaříme vývar - jestli bude z kostí nebo máte rádi instantní je jen na vás. Ve vývaru nechám povařit hrst ovesných vloček. A aby byla polévka také barevná přidáme na kolečka nakrájenou mrkev , kořenovou petržel. Ale dejte zeleninu kterou máte rádi.

Na zahrádce si natrhám rozvité květy sedmikrásek, operu je a očistím od stonků.

Když je zelenina uvařená , polévku dochutím - solí či jiným kořením. Naliji na talíř, pokladu květy a podávám.

Dobrou chuť.

 

leden - únor 2. Lenka

objevila jsem tento recept na jarní polévku. Vyzkoušela jí a moc nám doma chutnala, proto se o recept dělím s ostatními.

Jarní polévka s kroupovými nočky a kopřivami sypaná sedmikráskou

4 pol. lžíce sezamového oleje
1 cibule
2 mrkve
1/2 celeru
1 petržel
1/2 hrnku uvařených ječných krup
svazeček kopřiv
řapíkatý celer
1,5 l zeleninového vývaru
2 stroužky česneku
pepř
V hrnci rozpálíme slunečnicový olej, přidáme cibuli - orestujeme a přidáme kořenovou zeleninu, řapíkatý celer a pokrájené kopřivy. Krátce orestujeme a nakonec dochutíme solí, popřípadě čerstvými bylinkami např.tymiánem nebo majoránkou. Zalijeme vývarem a uvedeme k varu. Do vroucí polévky vložíme připravené knedlíčky a 15 minut povaříme. Servírujeme posypané sedmikráskou.
Knedlíčky: Uvaříme si kroupy - nejpve je propereme, poté namočíme na několik hodin (na 1 díl krup - 3 díly vody). Vaříme se špetkou mořské soli 1,5 hodiny. Vaříte-li obilniny, nevylívejte namáčecí vodu - zbavujete se tak cenných látek. Nakonec si část uvařených krup rozmačkáme, ochutíme mořskou solí, muškátovým oříškem, bílým pepřem a nasekanou kudrnkou nebo pažitkou a ze vznikého těsta tvarujeme knedlíčky.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------                

                                                     2010

 ----------------------------------------------------------------------------------------------

červen - říjen 1. Tonda

Šípkové víno

Každý rok si ho udělám a drží mě celou zimu na nohou. Tak to zkuste taky. Nejhorší je na tom to trhání šípků.

500 g šípků, 1000 g cukru, balíček vinných kvasnic, 1 lžičku živné soli  pro kvasinky, 500 g cukru na druhé kvašení

Šípky smísíme s kvasnicemi, solí a dáme do 5 litrové  láhve a zalijeme vlažným roztokem vody s cukrem a dolijeme převařenou vodou do 3/4 lahve. Necháme kvasit asi 8 - 10 dnů , pak přecedíme přes plátno a vyždímeme. Přidáme další dávku cukru rozpuštěného ve vodě a dolijeme vodou až po hrdlo. Dobře povážeme zátkou s kvasným uzávěrem a necháme stát na teplém místě několik měsíců. Na zdraví !

 

červen - říjen 2. Alena

Je tu podzim a s ním pěkná úroda šípků a tak se s vámi chci podělit o recept, který léta doma děláme.

Šípkový sirup

Asi kilo šípků rozmačkáme a zalijeme asi 2 litry vody. Přivedeme k varu a mírně vaříme 10 min. Pak to dáme do chladna a necháme do druhého dne. Druhý den scedíme přes sítko a přelijeme přes plátno. Šťávu zahřejeme asi na 70 stupňů a pak v ní rozpustíme kilo a půl cukru. Hotové nalijeme do sklenic, horké uzavřeme. Používáme při nachlazení a nebo jako prevenci.



červen - říjen 3. Dana

Francouzské brambory

Asi se divíte co to sem píši. Recept na francouzské brambory jistě každý zná. Ale já vám chtěla říct jak si je ráda obměňuji a chutnají výtečně. Někdy jednotlivé vrstvy brambor posypávám majoránkou a drceným kmínem a trochou strouhaného sýra. Jindy použiji pokrájenou bazalku a celé to navrch zaliji smetanou. Dobrá je taky zelená petržel, teda spíš nať od kořenové petržele. Z tohoto obyčejného jídla se dá pomocí bylinek vykouzlit při troše fantazie velice dobré jídlo. Dobrou chuť.

 

 ___________________________________________________________________

květen  1. Mirka

Pampeliškový salát s kozím sýrem

Pampeliškové listy, jeden menší pórek, listy hlávkového salátu, stroužek česneku, jablečný ocet, olivový olej, lžička medu, kozí sýr.

Listy pampelišky omyjeme, necháme okapat a natrháme do misky, pórek nakrájíme na tenká kolečka, listy salátu omyjeme a natrháme, vše promícháme a posypeme nadrobeným sýrem. Můžete použít i jiný než kozí, záleží na vaši chuti. Z oleje, octa, medu a česneku vymícháme zálivku, můžeme přidat nadrobno nasekané bylinky podle chuti. Zálivkou salát polijeme a můžeme nechat chvíli vychladit v lednici. Jíst ho můžete jen tak na svačinku s pečivem nebo k masu jako hlavní chod.

____________________________________________________________ 

březen - duben 1. Dana

Jarní salát

Hlávkový salát, ředkvičky, listy pampelišek, květy pampelišek, květy sedmikrásek, ptačinec.

Vše opláchneme pod tekoucí vodou. Na talíř natrháme listy salátu i pampelišky, posypeme pokrájeným ptačincem a pokrájenými ředkvičkami, posypeme květy. Zalijeme svou oblíbenou zálivkou. Je dobrá jak z citronu a olivového oleje, tak třeba jogurtová. Nebo ještě můžeme posypat strouhaným sýrem. Záleží na chuti. Podáváme s pečivem.

 

březen - duben 2. Květa

Bramborový salát s bylinkami

Vařené brambory ve slupce, kousek másla nebo olej, jarní cibulka, sůl, hrst oblíbených zelených bylinek

Na másle nebo oleji osmahneme nakrájenou cibulku, přidáme na kostičky nakrájené brambory, osolíme. Přidáme nasekané bylinky a lehce promíchneme a odstavíme. Podávat můžeme jak teplé jako přílohu k masu, nebo vychlazené na listu hlávkového salátu ozdobené ředkvičkou nebo rajčátkem. Obojí je velmi chutné.

 

březen - duben 3. Zuzka

Pomazánka z brynzy s pažitkou

Potřebujeme brynzu, pomazánkové máslo, pažitku nebo jarní cibulku, ale třeba taky mladý kopr.

Brynzu s máslem utřeme do pěny a přidáme na drobno pokrájenou pažitku a promícháme.  Kdo má rád kořeněné může dát trochu bílého pepře. Pro změnu dáme jindy cibulku nebo kopr. Dobrou chuť.

________________________________________________________________________________________

 leden - únor 1. Tereza

Dýňová polévka

Naše babička dělala vždy zjara výbornou polévku z dýně, kterou měla zavařenou na zimu.

potřebujeme: cibuli, dýni, mladé kopřivy, kysanou smetanu, sůl, pepř.

Na másle nebo oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, pak přidáne na kousky nakrájené kopřivy, osmahneme. Nakonec přidáme sklenici dýně, podle hustoty můžeme přidat trochu vody. Osolíme, opepříme a provaříme. Pak rozmixujeme do krémové konzistence. Nalijeme na talíř a můžeme ozdobit smetanou. Je vynikající.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                                     2009

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

říjen 1. Karel

Bylinné máslo

Velmi jednoduché, stačí vám k tomu krabička pomazánkového másla bez příchutě a asi 40 g jemně nakrájených bylinných natí. A tak si pokaždé můžete udělat jinou příchuť - např. pažitkové, bazalkové, s koprem, s tymiánem, meduňka, lichořeřišnice, nať petžele a pod.

_______________________________________________________________________________________________________________________________ 

srpen - září 4. Miluška

Pomerančový salát s potočnicí lékařskou

1 porce: 1 oloupaný na dílky rozebraný pomeranč, 80 g libové šunky, 1 lžíce čerstvé sekané potočnice. Zálivka: ocet (oblíbený), olivový olej, mletý bílý pepř. Na ozdobu: sekané ořechy, černé olivy.

Pomeranč nakrájíme na menší kousky, šunku na nudličky, potočnici omyjeme a nasekáme. Našleháme zálivku, přelijeme salát a posypeme olivami a sekanými ořechy.

 

srpen - září 3. Karel

Chutney z máty a rajčat

Na jednu porci potřebujete: 4 velká rajčata - nakrájená, hrst mátový listů, pol. lžíci třtinového cukru, špetka skořice, 1 bobkový list, 1 pol lžíci nakrájeného čerstvého zázvoru, asi 50 - 60 ml vinného octa, kdo má rád ostré může přidat nakrájenou čerstvou chilli papričku.

Do hrnce dáme rajčata se všemi přísadami a na mírném ohni povaříme asi 45 min až směs zhoustne, často mícháme. Pak vyndáme bobkový list a směs ještě horkou nandáme do skleniček a uzavřeme.

 

srpen - září 2. Evina

Letní osvěžující nápoj

Potřebujete acidofilní mléko nebo podmáslí ( co kdo má rád), salátovou okurku, sůl, kopr ( řeřichu, nebo estragon, nebo petrželku ).

Salátovou okurku oloupejte a nahrubo nastrouhejte, posolte a nechte chvíli stát, aby pustila vodu. Potom přilijte acido nebo podmáslí a nakonec vmíchejte jemně nasekané bylinky podle chuti. Druhy můžete střídat nebo kombinovat podle chuti aby byl nápoj pokaždé trochu jiný. Dejte vychladit do lednice. V horkém létě velmi osvěžující a s pečivem i zasytí místo oběda. Dobrou chuť.

 

srpen - září 1. Jana 

Palačinky s kopřivami

To je naše oblíbená jarní víkendová snídaně.

1/2 l mléka, 1 vejce, asi 150 - 200g hladké mouky (hustotu jistě odhadnete), sůl, mladé lístky kopřiv, svazek pažitky.

Mléko šleháme s vejcem a moukou, osolíme a necháme alespoň 1/2 hodiny odstát. Potom přidáme nadrobno nasekané kopřivy a na pánvi usmažíme palačinky. Hotové ještě posypeme nasekanou pažitkou. Podáváme s celozrnným pečivem.
 

_______________________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________

červenec 4. Zuzka

Mátový likér

Nedávno jsme objevili tento recept, vyzkoušeli ho a musím říct, že je fakt super.

35 cl bílého rumu, 5 stonku (vrcholku) máty, 1 dl cukru, nekolik kapek zeleného potravinárského barviva
V zavarovací sklenici rozdrtte mátu spolu s cukrem. Zalejte rumem, tesne uzavrete, nechte stát 30 minut a precedte. Obarvete do zelena nekolika kapkami barviva. Podávejte dobre vychlazené.

Je rychlý oproti klasickému likéru a je lahodný.

 

červenec 3. Katrin

Z receptů po babičce:

Meduňkový sirup

Do 5l sklenice asi do ploviny obsahu namačkáme čerstvou meduňku (listy i stonky) a prosypeme kyselinou citronovou 4 - 5 g. Necháme asi hodinu stát, aby to pustilo šťávu. Pak dolijeme vodou. Louhujeme min 24 hod. Po té slijeme a přecedíme. Lehce povaříme s 2 kg cukru (dle chuti), NE dlouho, jen aby se cukr rozpustil. Po vychladnutí stáčíme do lahví. Skladovat v chladnu.

Pokud chceme delší trvanlivost, přidáme konzervační prostředek. My to neděláme, brzy ho zkonzumujeme.

Katrin P.

 

červenec 2. Evina

Měsíčková mast 

Naše maminka jí dělá každým rokem a vždy se hodila na nějakou tu odřeninu či namoženinu a bolavé žíly.

2 plné hrstě nadrobno nakrájené, mladé rostliny měsíčku zahradního, 250 g vepřového sádla.

Příprava:
Dvě plné hrstě  nadrobno nakrájené mladé rostliny – celé nadzemní části, tj. stvol, list a květ měsíčku zahradního –  vložíte na pánvičku s rozpáleným vepřovým sádlem  (asi 250 g) a necháte zesklovatět jako cibulku. Potom pánev odstavíte a necháte stát do druhého dne. Potom rozehřejete, procedíte a propasírujete  do nějaké nádoby, uzavřete a uložíte v chladu.

 

červenec 1. Dana

Smažená vejce s bylinkami

Na pánev kápnete trochu olivového oleje, nasypete nadrobno jarní cibulku i s natí, 3 ředkvičky na plátky, špetku drceného kmínu, 2 lžičky slunečnicového semínka a lehce osmahnete. Pak přidáte 3 listy mladé pampelišky na tenké proužky a 3 - 5 listů řebříčku na drobno, osmahnete lehce až jsou lístky vláčné. Přilijete 3 vejce, osolíte a zastálého míchání necháte vejce srazit. Na talíři posypete pažitkou. Chutná to jak s pečivem tak i s bramborem třeba jako večeře.

 

______________________________________________________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________________________________________________

červen 1. Evina

Špenát z kopřiv

Recept mám po své babičce a všem u nás chutná. Množství přísad se odvíjí podle množství strávníků, nebo jedlíků. U nás je jich hodně.

1 balíček špenátu, 20 - 30 dkg kopřivových vrcholků a listů ( záleží na chuti - může být i méně), cibuli, olej - nejlépe olivový, sůl, česnek - asi 3 stroužky, mléko - já používám sójové, ale může být i jiné rostliné, ale i kravské, nebo na jaké jste zvyklí, a na zahuštění pokud je třeba trochu mouky - já používám jahelnou, ale můžete i klasicky, pšeničnou a nebo zásmažkou.

Vaření je stejné jako u klasického špenátu. Nejprve nakrájíme na drobno cibuli a na oleji osmažíme jak máme rádi. Kopřivy spaříme horkou vodou a nakrájíme na proužky. Přidáme k cibuli a chvíli dusíme, až jsou lístky vláčné. Pak přidáme špenátový protlak a společně podusíme. Osolíme, přidáme trošku mléka a ještě chvíli necháme vyvařit přebytečnou vodu. A zahustíme moukou nebo zásmažkou a opět necháme chvíli provařit, podle druhu mouky. A až nakonec přidáme rozetřený česnek a ochutnáme a dochutíme.

Podáváme jako normální špenát s čím nám chutná - brambor, knedlík, maso, volské oko, těstoviny, v palačinkách ................... a další a další možnosti jak je libo.

Je to super varianta pro ty, kteří nedokáží sníst samotný kopřivový špenát, takhle se chuť kopřiv zjemní a přesto jich sníte dostatek. Vyzkoušejte  -  DOBROU CHUŤ

 

 

červen 2. Miluška

Sirup ze sedmikrásek

Je to jednoduchý recept a určitě ho bude hodně z vás znát. Ale sirup je lahodný a dětem pomáhá při nachlazení.

Musíte nasbírat 500 kvítků rozvitých sedmikrásek. Opláchnete je pod studenou vodou. Dáte vařit 1 litr vody a do vařící vody nasypete květy, necháte převalit a odstavíte. Necháte 24 hodin louhovat. Pak přecedíte přes plátno, vyždímete a vymačkáte. Do šťávy přidáte 500g třtinového cukru, je dobrý i  ten s melasou a vaříte tak dlouho až máte konzistenci hustšího sirupu. Ještě vařící naplníte do šroubovacích skleniček a obrátíte dnem vzhůru. A po vychladnutí uskladníte.

Určitě můžete použít i normální cukr, ale s tím hnědým to má lepší chuť.

 

 

 

 

 

 

 

 


Kontakt

Studio MEDUŇKA

Ivana Voldřichová nám.Kryštofa Haranta č. 21 Bezdružice



605 148 744


Co Vám můžeme nabídnout a co pro Vás rádi uděláme?                                                                               

- klasické a relaxační masáže                                                                
- reflexní terapii obličeje                                                           
- rehabilitační cvičení                                                                
- poradnu zdravého životního stylu                                                                   
- poradnu zdravého stravování                                                             
- poradnu redukce váhy                                                           
- odstranění zdravotních potíží - pomocí správných potravin a bylin                                          
- úvodní pohovor zdarma